Controle verbandtrommel

 

Co2 is koolstofdioxide en is een geschikt blusmiddel omdat het heel goed de zuurstof kan verdrijven waardoor de brand stikt en er haast geen nevenschade door het blussen is. Nadelen zijn er ook want en bestaat tijdens en na het blussen ook verstikkingsgevaar. U moet vooral oppassen in kleine ruimtes en direct ventileren na het blussen. 1 kg co2 kan meer dan 500 liter lucht verdringen. De bluskracht is niet zo hoog en er bestaat kans op herontsteking. Schade voor het milieu is er niet want de co2 komt uit de lucht of wordt opgevangen bij processen waarbij dit gas vrijkomt zoals bij een bierbrouwerij of andere industriële processen.

Koolzuur bevindt zich in een vloeibare toestand in de blusser en heeft bij kamertemperatuur ongeveer een druk van 60 bar. Hierdoor vallen deze flessen onder het stoomwezen en zouden zij iedere 10 jaar een druktest moeten ondergaan. De druk in deze flessen kan door omgevingstemperatuur snel oplopen dus is het aan te bevelen om ze niet in de volle zon te plaatsen. Koolzuursneeuw is de vaste vorm van koolzuur. Dit ontstaat door het gebruik van de bekende zwarte expansiekoker. Door de plotselinge expansie verliest de koolzuur energie waardoor de temperatuur daalt tot -80 graden Celsius en er sneeuw ontstaat. Pak de blusser bij het blussen alleen bij het knijpventiel en het handvat van de zwarte koker om bevriezingswonden te voorkomen.

De Co2 blusser wordt vooral toegepast bij dure machines of apparatuur zoals draaibanken of computers.

Deze blusser telt echter niet meer mee in de projectering zodat hij gezien moet worden als een additionele blusser. U kunt hem dus niet meetellen in het aantal door de verzekering geëiste blustoestellen.