Paard in de wei en brandblusser

 

Meestal zijn deze blussers gevuld met een ABC poeder wat betekend dat ze geschikt zijn voor: vaste stoffen, vloeistoffen en gas.

Het grootste deel van de huidige poederblussers zijn de permanent druk blussers. Er zit geen patroon in die eerst geactiveerd moeten worden om als drijfmiddel te dienen. De blussers met patroon worden ook nog steeds gemaakt en geleverd maar dit is meer in de industrie en is ook een keuze van het onderhoud bedrijf of klant. Ze zijn iets betrouwbaarder maar vragen meer tijd bij onderhoud en zijn duurder in aanschaf.

 

Zie hieronder een informatief stukje van Wikipedia:

Het poeder van een ABC-blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Het poeder van een BC-blusser bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat, poeder van een D-blusser bestaat uit natriumchloride. Een poederblusser heeft een groot blussend vermogen, is geschikt voor vele soorten branden, niet elektrisch geleidend en niet vorstgevoelig. De blussende werking is ongeveer zes maal die van bijvoorbeeld CO2. Een belangrijk nadeel van een poederblusser is de grote nevenschade aan elektronische apparatuur en de kans op herontsteking van de brand als er niet goed geblust is. Wanneer met een poederblusser is geblust, dan moet het overgebleven poeder met een industriële stofzuiger worden verwijderd, geen water. Het poeder kan, wanneer het in contact komt met de huid, diarree veroorzaken. Bron: Wikipedia.